PERKHIDMATAN KAMI

PERKHIDMATAN KAMI

UNTUK MAKLUMAN

UNTUK MAKLUMAN

PEMBEKAL MESIN JAHIT

PEMBEKAL MESIN JAHIT

NUFFNANG ADVERTS

Saturday, August 15, 2015

TIPS MEMOTONG KAIN DENGAN SELAMAT!!!


1.GOSOK / IRON
Gosokkan dulu fabrik yang hendak digunting, supaya bahagian kedut2 tu menjadi rata.Takdalah bila dah gunting, kain tu jadi senget benget.
Iron dulu kesemua meter yang hendak digunting terutamanya untuk fabrik cotton, Bila kita iron, automatik, kain cotton tu akan mengecut. Maksudnya kecutkan dulu fabri baru gunting. Takkan lah satu keje plak kalau org htr 10 psg kain cotton, 10 psg tu nak basuh n jemur, jadi, gantikan dengan iron. Jangan gunting dulu baru gosok, tu yang ukuran kan lari dan semakin kecil

2. UKUR METER KAIN
Ukur dulu kain yang diberi samada cukup 4 meter atau pun tidak. Kita ni biasa bentang kain , terus gunting. Pastu dah separuh jalan, baru perasan kain tak cukup kan.. Jadi semak dulu betul tak kain tu cukup meternya. Kalau mmg tak cukup dari awl , senang call customer bagjtau kain yang dia bg tu mmg tak cukup . Dari dah potong separuh jalan baru bagitau, tak dapek lah nak buat ape2.. Nak tak nak kita lah kena gantikan kainnya.

3.CORAK SIAP
Bagi kain yang coraknya dah siap atur macam batik sutera, sulam kerawang, ejas dulu pola untuk dapatkan susunatur yang terbaik. Tang ni lah pola sangat2 berguna. Sebab dah biasa lukis terus atas kain , jadi bila nak ejas setepat2nya dah payah. Nilah kegunaan pola yang saya selalu tekankan.

4.JIMATKAN PENGGUNAAN KAIN
Walaupun badan org tu kecik, jangan dibazir2kan kain. Jimatkan selagi yang boleh, kalau rasa bertemu basi pun lagi bagus. Pastu bila dah habis potong kain, janganlah pulak terus buang balance2 kain tu, Pastikan bila dah siap baju baru buang. Manalah tau tiba2, tersalah potong ke, Tak cukup labuh ke, Tergunting masa tengah jahit ke, termakan masa jahit tepi ke, adalah back up.

5. JADI KREATIF
Untuk fabrik seperti sutera di mana corakya telah diatur. Tiba2 potong tak cukup. Sebelah tangan ada corak, sebelah lagi takda. Untuk cover line, susunkan corak supaya nampak unik. cth:katakan corak pada badan lebih kepada belah kanan, jadi cantumkan bahagian tgn yang corak tu pada belah kanan. Nampaklah macam satu design . Ataupun bahagian corak yang tak ketara sgt tu letakkan bahagian belakang pakaian. Baru lah nampak stail . Tak semestinya kain yang berkaki tu tempatnya di kaki. Bila tak cukup , ubahlah corak pada bahagian lain... bahagian bahu ke.. tengah badan ke...

6. JANGAN POTONG KAIN
kalau rasa kepala tengah serabut , berhenti terus, jangan gatal2 nak motong. nanti kepala ke lain, gunting ke lain. Tak pasal2 dah salah potong

share kalau nak share..
sekadar coretan pengalaman yang tak seberapa dari saya
-Ida Ismail -

Reactions:

0 comments:

Post a Comment