PERKHIDMATAN KAMI

PERKHIDMATAN KAMI

UNTUK MAKLUMAN

UNTUK MAKLUMAN

PEMBEKAL MESIN JAHIT

PEMBEKAL MESIN JAHIT

NUFFNANG ADVERTS

Saturday, August 15, 2015

TIPS MENGATASI STRESS MENJAHIT


Biasanya akan terjadi bila menimbun2 tempahan.. tersalah potong kain.. kain tak cukup... due date singkat dan lain2.. Ni cara saya atasi stress menjahit..

1.BERHENTI SEKETIKA
Nak2 kalau dapat kain yang agak azab nak jahit.. nipis, licin dan berbatu bata... ditambah dengan lining... azab... bila kita tersalah potong kain mesti akan menggelabah.. cuak.. tension.. takut .. semua ada lah.. jadi berhenti dulu . Jangan sambung buat kerja nanti lagi bertambah tertekan. Macam tu jugak kalau kita jahit baju yg design nya agak leceh. buat sikit. Ambil masa sikit cthnya. jahit tgn dulu. pastu rehat jap. Agak mood ok, sambung balik jahit bahagian lain plak.

2.JAHIT YANG MUDAH DULU
Jangan buang masa dari memikirkan perkara yang susah, jahitla pattern yang mudah supaya kerja kita berjalan. Kemudian baru fikirkan yang susah. Kalau kita buat yang susah dahulu.. bila dh stress , silap gaya jahitan yang senang pun jadi susah

3.LUAHKAN PERASAAN
Selalu kalau saya ada masalah bila nk jahit @ potong kain. mesti saya terus bergayut dengan sahabat yang menjahit. mintak pandangan, sekurang2 dapat meluahkan masalah pun jadi la. Nak sejukkan hati je sebenarnya. Bila dapat nasihat, kita akan rasa selamat. Tambah sikit yakin bila nk buat kerja tu

4. SKODENG FB MENJAHIT
Bila datang time takde mood nak menjahit tu.. skodeng2 la fb Group2 menjahit. Tengok orang tu jahit ini.. jahit itu.. bercerita tentang keseronokan menjahit , mesti akan datang mood nk menjahit semula

5. BEKERJA DI BAWAH TEKANAN
Bila sekali dah kerja di bawah tekanan seperti menjahit 24 jam tak henti2. customer nak baju urgent .. upah murah sesangat.. Bila sekali dh lalui mcm tu akan dtg kita dh tahu di mana tahap kesabaran yang kita ada untuk mengadap kain yang menimbun2.

6.ANGGAP KITA TENGAH PERGI SEKOLAH
Bila kita stress menjahit yang tak sudah2 , dah la bayaran ciput. Cuba setkan fikiran anda yang anda sedang pergi ke sekolah. terpaksa gak belajar walaupun tak dapat bayaran. Walaupun tempoh bertahun2 kena gak abihkan belajar. Setkan fikiran mcm tu takla kita merungut macam2 . Anggap kita sedang mencari ilmu

7.HIBURAN ALTERNATIF
kalau rasa main game .. melantak ke tidur boleh kurangkan tekanan .. layan je. Tapi jangan la melampau2 plak smpai keje tak jalan ye

Sekadar coretan pengalaman dan yang tak seberapa dari saya
-Ida Ismail -

Reactions:

0 comments:

Post a Comment